פודקאסטים

הפודקאסטים של הישיבה

מהי מערכת היחסים בין הזהות שלנו למקום בו אני חיים? כיצד הגירה משפיעה על היצירה ? ואיך  השאלות הללו לובשות צורה בתוך התרבות הישראלית המתרוצצת כל הזמן בין העתיק והחדש ובין מסורות יהודיות בתפוצות שונות לתרבות עברית וישראלית חדשה וצעירה?

כדי לענות על השאלות האלו יצרנו את:
ציפורי מסע – פודקאסט התרבות של הישיבה החילונית בירושלים. 

מיני סדרה בת 4 פרקים, שבה בכל פרק נארח לשיחה אינטימית יוצרים מתחומים שונים (מוזיקה, שירה ואקטיביזם, ספרות, טבע ומחקר) לשיחה על זהות, מקומיות והגירה. דרך סיפורי החיים, הנדודים והיצירה של האורחים והאורחות אנו מעוניינים לחקור את התרבות העכשווית ולקבל נקודות מבט חדשות על יצירה, זהות ועל המרחב שאנו חיים בו.

האורחים שהשתתפו בפודקאסט הם: ברי סחרוף, המשוררת והאקטיביסטית ג'נט בלאי, חוקר הצמחים ניסים קריספיל, והמוזיקאים והיוצרים מארק ופרץ אליהו.

ניסים קריספיל

את הסיפור של ניסים לא היינו יכולים לדמיין גם אם היינו ממש מתאמצים: הוא נולד במרוקו, גדל במעברה של מגדל העמק, חרש את המרחב המקומי ויצר קשרים חבריים ומקצועיים עם ערביי הארץ. מהם הוא למד להיות אתנו-בוטנאי בעל שם עולמי לצמחי מרפא מקומיים. אחר כך הוא נדד בחזרה למרוקו כדי להעמיק את שורשי המחקר שלו וחזר לארץ עם עשרות זרעים של אם הקנאביס שקיבל מזקן בהרי הריף. כמה שבועות אחרי שהוא קיבל פרס על מפעל חיים, הוא מצא את עצמו בכלא מעשיהו. ניר עמית בשיחה אינטימית עם ניסים קריספיל על צמחי מרפא מקומיים, על הגירה ומקומיות בעקבות תקווה וייאוש, על חשבון לא סגור עם בן גוריון ועל אדם מרגש שכתב את הטקסטבוק למקצוע שהוא עובד בו. 

מארק ופרץ אליהו

כמעט שאין צורך להציג אותם, ובכל זאת זה יותר מידי מפתה: פרץ ומארק אליהו, מוזיקאים מלידתם, אב ובן שהיגרו לכאן מדגסטאן שבקווקז, והביאו איתם בשורה מוזיקלית. ביחד, הם סחפו את הצליל המקומי לרנסנס תרבותי של המוזיקה המזרחית הקלאסית. האבא הוא מאסטר, חוקר והרפתקן ללא גבולות, והבן הוא פרפורמר וגיבור תרבות מתורכיה ועד איראן. ניר עמית ואייל הראל בשיחה צפופה עם מארק ופרץ על מסורות מקומיות ופריצת גבולות, על מעקבים של הק.ג.ב, על שפת המקאם ותהליכי יצירה, על לילה ושטפון במדבר יהודה ואיך נדודים ומרחב הופכים לצלילים וסולמות. האזנה נעימה.

ג'נט בלאיי

כשג'נט בלאי פותחות את הפה אי אפשר להפסיק להקשיב לה. ג'נט היא משוררת, אקטיביסטית, אתיופית, ועוד המון דברים שחומקים מהגדרות. היא השתתפה בכל המחאות בעשור האחרון של הקהילה האתיופית, והייתה שם בגופה ובמילותיה החצופות. בשיחה איתה דיברנו על איך זה להיות גוף שחור במרחב הישראלי, על קוויריות ומגדר, על שירה שחורה בארץ ובחו"ל, ועל 'הקולקטיבית' – אחת מקבוצות התרבות הכי מעניינות שקמו כאן בשנים האחרונות. זכינו גם לשמוע שירים מתוך ספר ביכורים שעתיד לצאת – "תפילות מחאה". האזנה נעימה.

ברי סחרוף

הוא נולד באיזמיר בטורקיה, והגיע לשחק בחולות של בת ים כשהיה ילד . שם הוא גם פגש את הגיטרה הראשונה שלו. אחר כך עזב לקריירה מוזיקלית באמסטרדם ובבריסל, ובתחילת שנות התשעים חזר לכאן. מאז ועד היום הוא נחשב לאחד המייסדים של ה-אלקטרו-רוק-אוריינטלי במוזיקה המקומית.
אירחנו לפרק הבכורה את המהגר הנצחי, חברנו הקרוב, ומי שהיה שחקן מפתח בסיפור ההקמה שלנו (חכו עד סוף הפרק) ברי סחרוף. בשיחה קרובה ופתוחה אבישי וברי מדברים על מסע החיים, על ארצות ושפות שהתערבבו, על תהליכי יצירה, ועל הדרך המוזיקלית רבת הגוונים שבגרעין שלה נמצאות סוגיות של הגירה ומקומיות.